Zuurkool

0/5 (1)
0/51

Receptwaardering

Wie kent het niet, als zuurkool, kraut of sauerkraut. Ooit ontstaan bij onze oosterburen, in Duitsland. Alhoewel er 2.000 jaar geleden ook al zuurkool gemaakt werd, maar dan in China en met rijstwijn. In Nederland heeft zuurkool ook aan populariteit gewonnen. Zeker nadat het halverwege de 18e eeuw zijn dienst in de scheepvaart bewees doordat het scheurbuik bij de bemanning voorkwam. Zuurkool is namelijk rijk aan vitamine C.

Witte kool bevat van nature al veel gezonde voedingsstoffen, door deze te fermenteren wordt de kool alleen maar waardevoller. Wil je optimaal profiteren van deze vitaminebom? Zorg dan dat je de zuurkool niet verhit. Dan behoud je in ieder geval de probiotica. 

Wat denk je van gekookte of gebakken gefermenteerde aardappeltjes, wat spekjes en misschien een gebakken uitje eroverheen en daarop zuurkool zo uit de pot. Rookworst en een lik (komboecha)mosterd erbij?