Heerlijk als snack maar ook door een salade, eenvoudige worteltjes. Neem voor de verandering ook eens oerwortelen.

Wortelen
-
- Voorbereiding
- minuten
Ingrediënten
- wortelen
- zout
- water
Bereiding
- 1. Zorg voor een schone pot en gereedschappen.
- 2. Schraap de wortelen en was ze (of boen ze alleen goed schoon) en snijdt ze in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Maak ze zo lang dat ze in je pot tot de schouder komen.
- 3. Leg de pot op z’n kant en doe er zoveel reepjes in totdat ze helemaal klem staan en niet meer op- of neerwaarts kunnen bewegen.
- 4. Maak voldoende 2% zoutoplossing (20 gram zout per liter water) en vul daar de pot met wortelen mee tot de worteltjes ruim onder water staan.
- 5. Zit er nog genoeg ruimte tot aan de rand? Het kan wat gaan borrelen. Als er nog kleine stukjes wortel bovenop drijven: haal die er uit of steek ze goed vast tot ze onder water blijven.
- 6. Doe de deksel dicht en maak pas weer over 2 á 3 weken open. Proef daarna of ze lekker op smaak zijn. Zijn ze klaar? Eet smakelijk! Zet ze vanaf nu in de koelkast. Gebruik je een schroefdeksel en kunnen de vrijkomende gassen niet automatisch ontsnappen zoals bij een Fido? Schroef dan regelmatig de deksel iets los maar beperk de blootstelling aan lucht (en dus eventuele schimmelsporen) zoveel mogelijk tot de fermentatie klaar is.
- Klaar in: 2 weken
- Gang:bijgerecht, ingrediënt, snack, tussendoortje
- Receptsoort:Eten, Groente
Geen reacties mogelijk.