Waarom zou je aardappelen fermenteren?

3.5/5 (4)
3.5/54

Receptwaardering

Allereerst: het doet iets met de smaak. En dat vinden de smaakpapillen fijn. Ten tweede wordt de aardappel opeens ook prettiger voor je lijf. Door de aardappelen in water te zetten komen er veel minder belastende stoffen als lectines en acrylamides in de aardappel te zitten. Dat maakt de aardappel prettiger verteerbaar. Het fermentatieproces zorgt er daarnaast voor dat er minder koolhydraten in zullen zitten.

Het geheim van de lekkerste gebakken aardappelen schijnt hem inderdaad te zitten in dat korte fermentatieproces: 1 of 2 dagen laten staan in zout water. Deze methode wordt vaker in restaurants gehanteerd. Best makkelijk ook. Daarna bak of kook je ze zoals je anders zou doen, maar dan hoef je ze niet meer te schillen of wassen. Best lekker op zo’n doordeweekse avond.

Door de aardappelen te koken of bakken na het fermenteren ben je de probiotica wel kwijt. En rauw eten is geen optie. Maar de voordelen van smaak én verteerbaarheid maken het zeker waard!