Komboecha

0/5 (2)
0/52

Receptwaardering

Komboecha wordt ook wel kombucha of theezwam genoemd. Het is een drank met een bite, een beetje zoetzuur. Maar als je het thuis maakt bepaal je zelf de smaak. Dat kan dus zoeter zijn maar juist ook friszuurder. De smaak bepaal je ook door de keuze van je theesoort. Dat kan iedere thee met tannines zijn (wit, groen, zwart), zolang het dus maar geen kruidenthee is of thee is die op smaak is gebracht met aroma’s.

Naast thee heb je ook suiker en een theezwam nodig. Een theezwam wordt ook wel komboechazwam of scoby genoemd. Scoby is de Engelse afkorting voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Dat zegt ook meteen waar deze zwam uit bestaat: gezonde bacteriën en gisten. De theezwam voedt zich met de suiker en de tannines uit de thee en geeft daar probiotica en gisten voor terug. Nee, het is een ander soort gist dan in brood. 

Van komboecha wordt gedacht dat het vele gezondheidsvoordelen kent. Doordat het ontgiftend zou werken wordt het vaak gedronken door mensen klachten aan het verteringsstelsel, maar ook bijvoorbeeld mensen met gewrichtspijnen of vermoeidheidsverschijnselen. Het kan de maag- en darmwerking versterken en daardoor goed zijn voor de weerstand en in combinatie met het ontgiftende effect voor veel mensen heilzaam werken.

Buiten dat is het eigenlijk gewoon een lekkere frisdrank. Het bevat zelfs koolzuur van nature. Maar als je dat niet wilt is dat ook makkelijk te beperken. Er zijn veel mensen die met behulp van komboecha (of waterkefir) “afkicken” van reguliere frisdranken. Maar omdat het zo’n eigen smaak heeft, en juist ook naar je eigen hand gezet kan worden, is het juist ook een smakelijk alternatief voor mensen die niet van gewone frisdranken houden.