Veelgestelde vragen

Groente

Er zit iets vreemds bovenop de groente?

Dat kunnen twee dingen zijn: schimmel of kaam gist. 

kahm op kvass

Kaam gist op bietenkvass

Kaam is een onschadelijk gist die als een mat dun witgrijzig laagje begint en gekke patronen begint te vormen wanneer het zich verder ontwikkelt. Het ziet er dan uit als een netwerk van vertakkingen, als gekreukeld vloepapier, soms met luchtbelletjes eronder. Je kunt het eraf scheppen met een lepel of eraf deppen met wat keukenpapier en verder gaan. Het kan de smaak aantasten maar is onschadelijk voor de gezondheid. Probeer zo vers mogelijke groente te gebruiken om dit te voorkomen.

Links zie je een voorbeeld van vergevorderde kaam gist op bietenkvass.

Schimmel kan alle kleuren van de regenboog hebben maar onderscheidt zich door z’n pluizig- of harigheid en begint vaak als kleine vlekjes. Schimmelsporen kunnen de inhoud van de hele pot aantasten ook al zie je het niet. Omdat het schadelijk is voor je gezondheid zul je het helaas weg moeten gooien als je geen risico wilt lopen.

 

Melkkefir

Help, de melkkefir is gaan schiften?

Dit is heel normaal. Dit betekent dat het voldoende gefermenteerd is. Het kan zelfs wat aan de meer zure kant zijn maar is nog prima te drinken. Doe er wat diksap of vruchtensap bij of maak er een lekkere smoothie van en je proeft er niets meer van. Je kunt de kefir gewoon doorroeren, zeven en gebruiken zoals anders. Je kunt het schiften voorkomen door a) de verhouding kefirkorrels t.o.v. de melk aan te passen (te verminderen), of b) het fermentatieproces eerder stoppen. Dit kun je doen door de pot met korrels in de koelkast te zetten totdat je het gaat zeven of door het meteen te zeven.

Hoeveel melkkefirkorrels moet ik gebruiken?

Voor 1 liter volstaat 1 eetlepel. Bij minder duurt het langer, bij meer is het sneller klaar of wordt het wat zuurder van smaak. Omdat de melkkefirkorrels lactose (melksuiker) opeten laten sommige mensen de korrels langer z’n werk doen of gebruiken meer melkkefirkorrels tegelijkertijd zodat er uiteindelijk minder lactose in zit. Dit wordt regelmatig gedaan door  mensen met een lactose-intolerantie.

Hoe lang duurt het voordat de melkkefir klaar is?

Normaliter duurt dit 24 uur. Maar je kunt het langer doen als je wel van een beetje zuur houdt. Bij 24 uur en een normale verhouding melk/korrels zal het mild zuur zijn. 

De korrels groeien niet, wat nu?

Loop na wat er verbeterd kan worden:

  • De korrels houden van een huiskamertemperatuur maar niet van direct zonlicht.
  • Je doet de korrels geen plezier met magere melk.
  • Zitten er teveel korrels in een te kleine pot?
  • Melkkefirkorrels niet afspoelen met water (als je wilt, dan met melk).
  • Kort contact met reactief metaal is geen probleem maar vermijd opslag in bijvoorbeeld blik.
  • Sommige korrels groeien langzamer dan anderen.
  • Sommige korrels beginnen pas na een tijd te groeien en moeten ze eerst acclimatiseren aan gewijzigde omstandigheden.
  • Kefirkorrels die eerst gedroogd of bevroren zijn geweest kunnen een langere tijd nodig hebben om op te starten en vermeerderen zichzelf niet altijd even goed.

 

Waterkefir

Mijn waterkefir ruikt naar kaas, wat nu?

Waarschijnlijk hebben je kefirkorrels te veel mineralen gehad. Bijvoorbeeld in de vorm van gedroogde vruchten, eierschalen of te mineraalrijke suiker zoals melasse. Of een combinatie hiervan. Probeer eens een paar keer ze alleen maar witte suiker en water te geven. De lucht moet dan opklaren.

 

Komboecha & Jun

Er drijft iets bovenop / in de komboecha/jun. Wat is dat?

Bovenop de vloeistof ontstaat een nieuwe theezwam / scoby. Dat is normaal en hoort erbij. Dit kan er soms uitzien als een vlekkerige lichtgekleurde laag die bovenop de komboecha/jun in wording drijft. Dan is er dus niets aan de hand en kun je gewoon verder afwachten tot de komboecha of jun naar jouw smaak is. Deze nieuw ontstane zwam kun je gebruiken als nieuwe zwam, bewaren in een glazen pot in wat zoete thee in een kast (niet in de koelkast), of weggeven aan een vriend(in).

Maar als dat wat er bovenop drijft harig is kan het schimmel zijn. Schimmel kan alle kleuren van de regenboog hebben. Als je schimmel ziet kunnen de schimmelsporen onzichtbaar door je hele komboecha/jun verspreid zijn en zul je het helaas moeten weggooien. Hopelijk heb je een reservezwam en kun je samen met nieuwe gezoete thee gewoon opnieuw beginnen. Zorg dan wel dat je alles goed schoon hebt gemaakt om het (kleine) risico op schimmel nog verder te verkleinen en zorg ervoor dat je genoeg komboecha (of jun indien je jun maakt) als startvloeistof hebt. Hier zitten dan genoeg zuren in die schimmel onschadelijk maken.

Drijft er wat in je zoete thee? Bruingrijze slierten bij komboecha of witte slierten bij jun? Dat is geen probleem. Het is enkel gist en een natuurlijk bijproduct. Als het al klaar is kan het ook in de fles ontstaan. Als je dat niet fijn vind in je glas kun je het bij het inschenken zeven.

Wat heel af en toe ook kan ontstaan is kahm gist. Dat is een onschadelijke gist die als een mat dun witgrijzig laagje begint en gekke patronen begint te vormen wanneer het zich verder ontwikkelt. Het ziet er dan uit als een netwerk van vertakkingen, soms met luchtbelletjes eronder. Je kunt het eraf scheppen met een lepel of eraf deppen met wat keukenpapier en verder gaan. Het kan de smaak aantasten maar is onschadelijk voor de gezondheid.